#

КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА

В сезона на настинките и вирусите всеки е предразположен към различни болести. Основната задача на имунната система е да защитава нашия организъм от вредните микроорганизми, които могат да причинят тези заболявания. Колкото по-силна е тя, толкова по-здрав е човек. Но понякога, поради различни обстоятелства, имунната система отслабва и не успява да се пребори. Добрата новина е, че чрез различни методи лесно можете да укрепите и засилите имунитета си. Това включва: здравословно хранене с прием на голямо количество плодове и зеленчуци, избягване на алкохол и цигари, достатъчно сън, както и поддържане на здравословно тегло. Хранителните добавките също могат да дадат допълнителен положителен тласък на имунната система. Има голямо разнообразие от добавки за подобряване на имунитета, като някои от тези с доказан положителен ефект са рибеното масло, пробиотиците, мултивитамините, както и ехинацеята.
Добавките от рибено масло съдържат съединения, за които е доказано, че значително подобряват действието на имунната система при наличие на възпаления, както и при сърдечно-съдови заболявания. Изследвания показват, че рибеното масло може и значително да подобри имунната функция след тренировка. Следователно най-доброто време да се възползвате от доброто му действие може да бъде след физическо натоварване.
Пробиотиците са полезните микроорганизми, които приемаме с храна или хранителни добавки. Установено е, че те също играят жизненоважна роля за имунната система, тъй като подпомагат производството на Т-клетки (вид бели кръвни клетки), които са важен компонент на имунната система, тъй като се борят с вредните бактерии, токсините и свободните радикали в организма. Колкото повече бели кръвни клетки имаме и колкото по-здрави са те, толкова по-силна е нашата имунна система. Нещо повече, пробиотиците могат да подобрят храносмилането и абсорбцията на хранителните вещества, което отново може да укрепи имунната ни система, защото това позволява абсорбцията на повече полезни хранителни вещества от храните и добавки, които консумираме.
Мултивитамините са добавки, които се състоят от серия полезни витамини, включително: А, B-6, B-12, С, D и Е. Те също така често са обогатени с добавени минерали като цинк, желязо и магнезий , които също са много важни за функцията на имунната система. Приемането на мултивитамин всеки ден може да предотврати риска от много хронични заболявания. Мултивитамините не само поддържат здрава имунна система, но и подпомагат мозъка, косата, очите, зъбите и сърдечно-съдовата система. Също така проучвания показват, че консумирането на мултивитамини ежедневно може да подобри настроението и да победи стреса.
Приемът на отделни витамини също има своите ползи за имунната система:
Витамин С е един от витамините с най-благоприятно въздействие върху имунната система. Всъщност, липсата на витамин С може да ви направи по-склонни да се разболеете. Дневният прием на витамин С е от съществено значение за доброто здраве, защото тялото ни не може само да го произвежда или съхранява.
Витамин В6 е от жизненоважно значение за подпомагането на биохимичните реакции и защитата на имунната система. Той също така помага при емоционални разстройства, кожни заболявания, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, склероза, анемия, артрит и грип.
Витамин Е е мощен антиоксидант, който подпомага организма при борбата с различни инфекции. Освен това подобрява кръвообръщение, регулира кръвната захар и намалява риска от инсулти.
Ехинацеята се използва от векове за лечение на инфекции и наранявания. Известна е със своето антивирусно и антимикробно действие и способността си да подпомага функцията на имунната система. Много изследвания показват, че ехинацеята намалява честотата и продължителността на обикновената настинка. Освен това изглежда, че има мощен стрес-редуциращ ефект, който може да повиши активността на имунната система в дългосрочен план.
Ако се разболявате често и чувствате, че имунната ви система е отслабена, просто дайте на оргазма си нужната почивка, като намалите стреса, храните се здравословно и включите някои от споменатите добавките в менюто си. Това със сигурност ще даде нужния тласък на имунната ви система и скоро ще се почуствате много по-здрави и жизнени.

Sign up for sent newsletter